fbpx
3 tips voor het veilig programmeren van applicaties
juli 23, 2019

Outsourcing valkuilen
Dit zijn de meest voorkomende valkuilen bij outsourcing
 

Dit zijn de meest voorkomende valkuilen bij outsourcing

Outsourcing is niet voor niets de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Als je je in deze strategie hebt verdiept, dan weet je dat het een mooie uitkomst biedt voor het tekort aan goede IT’ers. Zoals voor elke strategie geldt hier ook: elk voordeel heeft z’n nadeel. Dit is waar de verhalen vandaan komen over IT projecten die in de problemen zijn geraakt. Problemen met rechten, onverwacht hoge kosten of vertragingen komen niet zelden voor. In dit blog lees je over de vier meest voorkomende valkuilen op het gebied van outsourcing. Een must-read voor elke manager, om er zelf niet in te trappen en problemen te voorkomen.
 
 

Herken je jezelf in onderstaande situaties?

 
 

Valkuil #1: Een project over de schutting gooien

Steeds meer bedrijven werken met IT’ers op afstand. Zeker wanneer je een project in zijn totaliteit kunt uitbesteden, is dit een praktische strategie. Even de briefing delen met de project manager van de andere partij en vervolgens meteen starten. Ideaal! Of toch niet? Vaak ontstaan er problemen wanneer een IT project als het ware over de schutting wordt gegooid naar IT’ers die je niet kent. Doordat je ze niet kent, kan je ook geen verantwoordelijken aanwijzen. Daarnaast ontbreekt een essentieel stukje feedback uitwisseling op de inhoud van het project. Dat zorgt al snel voor onduidelijkheden. Deze ruis op de lijn kan tot allerlei issues leiden. Je kunt beter samenwerken met IT’ers die je kent en die je indien nodig ook face-to-face kan spreken. Het kunnen nog steeds collega’s op afstand zijn overigens. Het voornaamste is het directe contact tussen jouw organisaties en de mensen die daadwerkelijk gaan bouwen voor jouw project.
 
 

Valkuil #2: Een nieuw product ontwikkelen zonder voldoende draagkracht

Een nieuw product ontwikkelen is een van de leukste dingen die er is. Vooral als je het kunt uitbesteden. Een grote valkuil hierbij is om direct over te gaan tot overdracht. Als je niet eerst checkt of je eigen werknemers het wel zien zitten, ontbreekt het aan draagkracht. Op den duur gaat dat knellen. Zo komt het project waarschijnlijk terug bij jouw bedrijf zodra de bouw afgerond is. Als er geen draagkracht is, zullen je interne teams zich verzetten tegen het overnemen van het beheer van de nieuwe services die ze zelf niet hebben gebouwd. Zorg dus dat je een nieuw project eerst intern doorneemt, ook als je van plan bent om het daarna uit te gaan besteden. Pas zodra je de interne draagkracht hebt geregeld, is het project klaar om geoutsourced te worden. Zo stel je zowel de bouw als de toekomst van het nieuwe product veilig.
 
 

Valkuil #3: Juridische issues

IT is onlosmakelijk verbonden met wet- en regelgeving. Dat wordt nogal eens over het hoofd gezien, wat met name bij outsourcing tot problemen kan leiden. De partij aan wie je het project uitbesteedt, heeft kwaliteit misschien minder hoog in het vaandel staan. Een veel voorkomend probleem, beschrijft Risk Management. Dat kan ertoe leiden dat bedrijfsgevoelige informatie al dan niet onbewust wordt gelekt door collega’s op afstand. Denk ook aan de aangescherpte eisen rondom klantgegevens. Het kan je organisatie duur komen te staan als deze zogenaamde persoonlijke data niet goed wordt beschermd. Daarnaast is er een risico dat je product wordt gekopieerd. Om juridische problemen te voorkomen, wil je alles voorafgaand aan de start van het project afgedekt hebben. Denk hierbij met al je stakeholders na over de risico’s die met het project samenhangen. Haak daarnaast ook een legal counsel aan om te checken of je overal aan hebt gedacht. Met name bij issues omtrent wet- en regelgeving geldt: voorkomen is beter dan genezen.
 
 

Valkuil #4: Selectie van outsourcing partner op basis van prijs

De voornaamste reden om te kiezen voor outsourcing is een tekort aan IT personeel of goed IT personeel. Maar tegelijk spelen voor veel organisaties de kosten mee. Uit Deloitte’s Global Outsourcing Survey blijkt dat voor maar liefst 59% van de organisaties kosten een doorslaggevende factor zijn. Als een partij verdacht goedkoop is, dan hangen er waarschijnlijk significante risico’s aan het in zee gaan met hen. Hoe integer is de partij? En zijn ze ertoe in staat om met je mee te denken? Hoewel kosten altijd mee zullen wegen in de beslissing voor een partij om aan te besteden, mogen ze nooit de enige factor zijn. Een goede check om te doen is kijken of het hierbij gaat om een daadwerkelijke partnership. Bekijk welke service je mag verwachten en hoe ze omgaan met juridische riscio’s. Het is daarnaast een belangrijk pluspunt als de partij lokaal beschikbaar is. Als ze bijvoorbeeld in Nederland een vestiging hebben, gaat dat je tijdens de loop van het project enorm helpen.
 
 

Valkuilen outsourcing: ben jij erin getrapt?

Herken jij jezelf of je organisatie in een van bovenstaande valkuilen? Je bent zeker niet de enige. Nu is het moment om in te grijpen. Gebruik deze nieuwe inzichten om toekomstige IT projecten anders aan te gaan vliegen. Haal het meeste uit outsourcing, maar zonder last te hebben van de nadelen die hieraan kunnen kleven. Als manager weet je waarschijnlijk als geen ander hoe complex IT projecten zijn. Dat gaat veel breder dat de risico’s die met outsourcing gepaard gaan. Voor nog meer inzichten is het e-book “De IT succes formule” een aanrader, vooral in een wereld waar IT het verschil maakt. Geïnteresseerd geraakt? Dan is een eerste stap snel gezet, neem contact met ons op.

 
 
Dit zijn de meest voorkomende valkuilen bij outsourcing
 
App ons!