Online softwareontwikkeling? Zo werk je samen: 4 tips


Het lijkt soms net topsport: geschikte IT’ers vastleggen of behouden. En je wilt jouw bedrijf laten groeien zonder dat je kwaliteit inlevert. Die (financiële) strijd neemt de komende jaren alleen maar toe. Vooral vanwege een gebrek aan personeel in ons land. Het alternatief? Online samenwerken met een buitenlandse partner. Dit heet offshoring of offshore outsourcing.Maar bij online software development zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Welke? Dat lees je in dit blog.

1. Houd rekening met communicatieverschillen

Software ontwikkeling uitbesteden aan werknemers die niet tot je team behoren, geeft zeker wat uitdagingen. Helemaal als deze programmeurs niet jouw taal spreken. Maar maak die verschillen niet groter dan ze zijn. Als jij er vooraf over nadenkt, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Waar je misschien wel even praktisch over na moet denken, zijn twee dingen: tijdsverschil en taalniveau. In India is het zo’n vier uur later, dus houd daar rekening mee als je op een bepaalde tijd afspreekt. Daarnaast: spreken jouw buitenlandse collega’s goed Engels? En hoe zit dat eigenlijk met het taalgevoel van je Nederlandse personeel? Het prettige, veel programmeurs uit India spreken prima Engels. Erg belangrijk: spreek vooraf duidelijk je verwachtingen uit. Open, eerlijk, oprecht. Niet alleen over de manier van werken, maar ook over de inhoud. Betrek je Indische krachten bij gesprekken, geef ruimte voor kritiek, vraag advies, durf werk uit handen te nemen. Dit kost op korte termijn tijd en aandacht. Op lange termijn verstevigt het de band met jouw partners, die mede dankzij de waardering en het respect plezieriger werken. En gelukkige werknemers leveren doorgaans betere kwaliteit.

2. Zorg voor regelmatig face-to-face contact

Voor goede samenwerking hoef je niet iedere week op en neer naar je programmeur uit India. Want op afstand kun je prima betrokken blijven bij een project of dienstverlening. Met bijvoorbeeld Skype, Slack en Google hangout maak je snel en makkelijk contact met buitenlandse partners. Zo bespaar je tijd en vliegkosten. Andersom kunnen Indiërs bijvoorbeeld via videobellen aansluiten bij de dagelijkse stand-up. Voor het managen van een klus op afstand of softwareontwikkeling zijn er bovendien talloze programma’s beschikbaar. Zoals software van Atlassian. Neemt niet weg: zo nu en dan op bezoek gaan bij je buitenlandse partner komt de samenwerking ten goede. Vooral als je bouwt aan een langdurige, hechte relatie. Met persoonlijk, direct contact krijg je de neuzen doorgaans sneller dezelfde kant op. En je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Net als met Nederlandse partners. Je kunt ook buitenlandse IT-professionals tijdelijk naar ons land halen. Om bijvoorbeeld een keer een sprint of project mee te laten doen. Goed voor de betrokkenheid!

3. Neem de tijd voor het vinden van een goede IT-partner

Ruwweg bestaan voor het uitbesteden van bijvoorbeeld softwareontwikkeling drie mogelijkheden. Een Nederlandse professional inhuren, een partnership met een buitenlandse partij aangaan of een zogeheten remote development team inschakelen. Bij laatstgenoemde optie doe je een beroep op een partner die niet alleen het offshoreteam voor softwareontwikkeling samenstelt, maar ook garant staat voor een goede samenwerking tussen alle partijen. De voor- en nadelen:

Nederlandse IT-professional

 • Beheerst de taal
 • Bekend met de markt en eindgebruiker
 • Moeilijk te vinden
 • Hoge loonkosten
 • Risico op doorbetaling als werk opdroogt of samenwerking niet bevalt (vast dienstverband)
 • Uurtarief van meestal minimaal 90 euro per uur (zzp’er)

Outsourcing (India, Nepal) of nearsourcing (Spanje, Oekraïne)

 • Lagere loonkosten
 • Veel beschikbare IT-professionals
 • Taalbarrière
 • Tijd- en cultuurverschil
 • Risico: verlies van controle overzicht en kwaliteit van werk. Door miscommunicaties, gebrek aan contactmomenten of wisselende samenstellingen van offshoreteams

Remote development teams

 • Nederlandse partner
 • Taalniveau is vooraf getest
 • Kennis van de markt, eindgebruikers, arbeidsmarkt
 • Lagere loonkosten
 • Ruime keus uit buitenlandse IT’ers
 • Teams wisselen niet of nauwelijks van samenstelling

4. Durf tijd te investeren

Outsourcing kost tijd, maar een nieuwe IT werknemer inwerken kost ook tijd. Een programmeur uit India kan jou eigenlijk alleen maar groei opleveren. Al helemaal wanneer deze vooraf is gescreend door een partner. Door het uitbesteden van diensten kun jij je weer volledig focussen op de mogelijkheden in de markt of innovaties. Om ook in de toekomst te blijven groeien. De basis voor succesvolle outsourcing leg je deels al in het voortraject. Maak bijvoorbeeld eerst een bedrijfsanalyse. Voor welke diensten heb je mensen het hardst nodig? Waar liggen kansen en valkuilen? Welke samenwerkingsvorm past het best bij je bedrijf? Wat verwacht je van een partnership? Ga in het voortraject uitgebreid met jouw partner in gesprek, voor het creëren van gezamenlijke doelen. Breng je wensen, behoeften en doelen te berde. Kijk kritisch naar het werkproces, de dienstverlening en regie – en verwacht dat ook van je partner. Maak in een vroeg stadium duidelijke afspraken met elkaar. Niet alleen over de manier van werken, maar ook over eigendomsrecht van de softwareproducten, contacten, verantwoordelijkheden. Manage continu elkaars verwachtingen. Zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau. En, blijf evalueren: wat gaat goed, wat kan beter? Om te blijven groeien zonder dat je kwaliteit inlevert. Heb jij al successen geboekt met online software development? En hoe zorg je dat jouw buitenlandse personeel aan jouw eisen voldoet? We zijn benieuwd naar je ervaringen, neem contact met ons op en deel ze.


Neem contact met mij op:
technologies