fbpx
Deze 4 doelen stelt een IT leider voor bedrijfssucces
juli 23, 2019
3 redenen waarom jouw ICT project mislukt
juli 23, 2019

Sneller programmeren?
Gebruik een low-code platform zoals OutSystems
 

Sneller programmeren? Gebruik een low-code platform zoals OutSystems

De meeste adviezen om meer uit softwareontwikkeling te halen, zal je ondertussen wel kennen. Natuurlijk, een agile aanpak, betere user stories en de betrokkenheid van de business helpen bij het verhogen van de output. Toch leert de praktijk dat dergelijke aanbevelingen niet voor alle uitdagingen de oplossing zijn. Het ontwikkelen van applicaties is in veel gevallen een tijdrovende en kostbare activiteit. Daarom laten we je in dit blog kennis maken met low-code platformen, een goed alternatief voor het zelf coderen van applicaties.
 
 
Sneller programmeren? Gebruik een low-code platform zoals OutSystems
 
 

Maak kennis met low-code

Door lange doorlooptijden is het voor IT-afdelingen lastig om de snelheid te bieden die de business verlangt. Een structurele oplossing om tot écht verbeterde resultaten te komen bij intensieve programmeerklussen, ligt in de keuze van het ontwikkelplatform zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor low-code platformen, die platformen stellen je in staat om sneller en eenvoudiger applicaties te ontwikkelen.

 
 
Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat je bij low-code geen programmeerkennis meer nodig hebt. Bij dergelijke platformen is eerder sprake van een slimme opzet waardoor het handmatig ‘kloppen van code’ tot een minimum beperkt wordt. De database, bedrijfsregels en workflow vormen een geïntegreerd geheel waarbij de consistentie door het platform bewaakt wordt. Daarnaast kun je visueel programmeren, waardoor je relatief eenvoudig een applicatie in elkaar klikt. Bovendien kunnen door het visuele karakter van het platform de IT-ers en business mensen gemakkelijk samenwerken. Met een paar muisklikken zet je snel een scherm in elkaar. Hierdoor wordt eerder zichtbaar of de applicatie aansluit bij de verwachtingen en zo worden dure herstelwerkzaamheden na oplevering voorkomen. Verder geldt dat je met deze platformen diverse functionaliteiten niet hoeft te programmeren. Deze zijn standaard in het ontwikkelplatform aanwezig. Je kunt hierbij denken aan beveiliging en integratie met andere applicaties. Dat geldt eveneens voor de functionaliteit waarmee de applicatie op elk apparaat ‘responsive’ is. Zonder extra programmeerinspanning wordt de weergave van de applicatie automatisch aangepast aan het gebruikte apparaat, zoals mobiel of tablet. Doordat deze functies out-of-the-box beschikbaar zijn, hoef je ze niet apart te ontwikkelen. Zo wordt de doorlooptijd van projecten verkort. Misschien dat je denkt dat low-code platformen alleen geschikt zijn voor eenvoudige oplossingen voor intern gebruik. Niks is minder waar. Zelfs bedrijfskritische applicaties die een geïntegreerd geheel vormen met de rest van het applicatielandschap, kunnen met dergelijke code worden ontwikkeld.
 
 

Eisen die je aan je low-code platform stelt

Bij de keuze van een low-code platform is het niet anders dan bij elk ander software ontwikkeltraject. Je begint met het definiëren van het doel dat je voor ogen hebt met de applicatie. Dit geeft richting aan de keuze van een ontwikkelplatform. Betreft het een eenvoudige toepassing die alleen voor intern gebruik is? Dan gelden andere requirements dan wanneer de software buiten je bedrijf of organisatie wordt gebruikt. Gaat het om een applicatie die met andere systemen van het bedrijf moet kunnen integreren? In dat geval zijn de interfaces die het platform standaard biedt belangrijk. Natuurlijk bepaal je ook vooraf of de applicatie op verschillende soorten apparaten gebruikt gaat worden. Is dat geval wil je dat de applicatie zonder extra inspanningen ‘responsive’ is. Een adequate beveiliging wordt eveneens standaard geboden. Autorisatie en authenticatie van gebruikers wil je niet apart programmeren. Vanzelfsprekend moet de informatie in de database evenzeer goed beveiligd worden opgeslagen.
 
 

Ken je OutSystems al?

Er zijn veel verschillende soorten low-code platformen op de markt. Zoho creator, Mendix & Appian en OutSystems zijn belangrijke spelers in dit domein. Vanuit onze ervaring met dergelijke platformen, hebben we een voorkeur voor OutSystems. Dit platform biedt alle beschreven voordelen. Je bouwt door de virtuele werkwijze snel een responsive applicatie. De ervaring leert tevens dat de applicaties die met dit platform zijn gemaakt, eenvoudig integreren met bestaande systemen.
 
 

Starten met low-code programmeren

Als je een lijst van eisen hebt opgesteld en je platform hebt gekozen, ben je good to go. Toch? Voordat je in al je enthousiasme start met een van deze platformen, raden wij je aan om contact op te nemen met gecertificeerde programmeurs. Dat zijn programmeurs die een low-code platform helemaal van binnen en van buiten kennen en daardoor in staat zijn om jou te helpen met die vliegende start. Zo weet je zeker dat ontwikkeling van de nieuwe applicatie een succes wordt!
 
 

Sneller programmeren

Nog sneller programmeren en met nog minder kennis? Je kunt nog een stap verder gaan en kiezen voor ‘no code required’ tools. Ook deze platformen richten zich op het visueel ontwikkelen. Zeker bij websiteontwikkeling worden deze platformen al vaak gebruikt. Als het vanuit het oogpunt van kosten niet gewenst is softwareontwikkelaars in te huren, kan no-code een interessante optie zijn voor het bouwen van een applicatie. Misschien heb je al ervaring opgedaan met enkele van de beschreven methoden en ben je het eens met de genoemde voordelen. Is deze manier van ontwikkelen helemaal nieuw voor je? Dan kun je overwegen of dergelijke platformen binnen jouw organisatie kunnen bijdragen om efficiënter om te gaan met ‘mensen en middelen’. Een slim ontwikkelplatform stelt je zeker in staat een verbeterde performance van de IT afdeling te behalen! Geïnteresseerd geraakt? Dan is een eerste stap snel gezet, neem contact met ons op.

 
 
Sneller programmeren? Gebruik een low-code platform zoals OutSystems
 
App ons!